Blogi

  1. Ensin rakennetaan terassi, sitten kunnostetaan aita – ”Ihmiset pelkäävät kynnystä aloittaa, mutta innostuvat aivan mahdottomasti, kun aloittavat”

    Ensin rakennetaan terassi, sitten kunnostetaan aita – ”Ihmiset pelkäävät kynnystä aloittaa, mutta innostuvat aivan mahdottomasti, kun aloittavat”

    Oulun Ruskossa sijaitseva Puukeidas Oy palvelee sekä kuluttajia että alan ammattilaisia. Toimitusjohtaja Arto Alanko on erityisen ylpeä yrityksen lista- ja paneelivalikoimasta sekä asiantuntevasta ja osaavasta asiakaspalvelusta.

    Jos sinun pitäisi rakentaa terassi, mistä lähtisit ostamaan terassilautoja?

    Yksi helppo, nopea ja asiantunteva vaihtoehto on Puukeidas Oy.

    Moni oululainen ei ole koskaan kuullut Puukeitaasta, vaikka yritys on ollut olemassa jo lähes 30 vuotta. Puukeitaan toimitusjohtaja Arto Alanko kuvailee Puukeidasta inhimilliseksi ja ihmisläheiseksi, perinteiseksi puutavara- ja rakennustarvikeliikkeeksi.

    Puukeidas sijaitsee Ruskossa. Ihan tässä autokatsastuskonttorin vieressä, Arto Alanko sanoo, jos häneltä kysytään tarkempaa sijaintia.

    ”Me olemme todella hyvällä paikalla. Tänne on helppo tulla eikä tarvitse keskustassa pyöriskellä.”

    Puukeitaassa tuoksuu puu. Varastot ovat täynnä puutavaraa: listoja ja paneeleita, terassi-, aita-,

    Lue lisää »
  2. Blogi: Kotimaan sahatavaran saattavuus on parantunut ja hinta vakiintunut talvisesongista johtuen - vienti rauhallisemmalla tasolla

    Sahatavaran saatavuus on nyt marraskuussa 2018 hyvällä tasolla – tavaraa löytyy varastosta nopeasti. Hintojen osalta kehitys on ollut maltillista – joissakin tuoteryhmissä hinnat ovat jopa laskeneet ylitarjonnasta johtuen. Tämä markkinatilanne näyttäisi jatkuvan aina huhtikuulle 2019 asti.

    Signaalit Ruotsin puolelta viimeisen kuukauden osalta kertovat sekä sahojen suhdannehuipun ohituksesta että rakentamisen hiljentymisestä. Jälkimmäiseen on osaltaan vaikuttanut Ruotsin Finanssivalvonnan viime keväänä käyttöön ottamat tiukemmat asuntolainojen lyhennyssäännöt sekä pankkien tiukentunut luottopolitiikka. Venäjän mukaan tulo tukkipuun tarjoajaksi on omalta osaltaan vaikuttamassa hintakehitykseen maltillisesti, ellei jopa laskevasti.

    Sahatavaran tuotanto kärsi alkuvuodesta 2018 tukkien saatavuusongelmasta, mutta loppuvuoteen mentäessä sahatavaran tuotannon ennustetaan kasvavan parilla prosentilla viime vuodesta. Sahatavarassa viennin määrä jäänee vuotta 2017 pienemmäksi, johtuen

    Lue lisää »
  3. Blogi: Kuluttajat verkkokaupan tiennäyttäjinä

    Lanseerasimme puu- ja rakennustavaran verkkokauppamme melko tarkalleen 1,5 vuotta sitten.

    Tavoitteenamme oli tuolloin tuoda asiakkaillemme ennen kaikkea miellyttävä sähköinen asiointikokemus sekä uusi mahdollisuus asioida kanssamme myös ajasta ja paikasta riippumatta. 

    Verkkokaupan yritysasiakkaanamme tiliasiakas saa meiltä lukuisia hyödyllisiä asiakasetuja kuten neuvotellun asiakaskohtaisen hinnaston, yli 2.000,00 euron kertaostoksesta päivän viimeisimmän tarjouksen, nimetyn Puumestarin avuksi hankkeeseen sekä nopean toimituksen seuraavalle aamulle. Verkkokauppamme avulla on myös helppo viimeistellä tarjouslaskentaa, koska hinnat löytyvät näppärästi verkosta.

    1,5 vuoden kokemuksen perustella voimme todeta, että verkkokaupan käyttöönotto on ollut erittäin onnistunut hanke.

    Tässäkin digitaalisessa palvelussa kuluttaja-asiakkaamme ovat pääosin toimineet tiennäyttäjinä.

    Ostokäyttäytyminen heijastaa siis alan yleistä kehitystä, jossa yritys- ja yrittäjäasiakkaat

    Lue lisää »
  4. Tukkipuun hinta ennätyksellisen korkealla

    Kotimaisen tukkipuun hinta on tällä hetkellä ennätyksellisen korkealla. Tukin hinta on lyhyessä ajassa noussut noin kymmenisen prosenttia.

    Puuta kysytään aina vientiin saakka. Kansainvälisessä kaupassa saavat ruotsalaiset ja venäläiset sahat kilpailuetua halvan valuuttansa kautta.

    Kotimaiset sahat ovat siis ’puun ja kuoren’ välissä.

    Metsäjätit ylläpitävät kannattavuuttansa painamalla tukin hinnan korkealle sekä keittämällä ja myymällä sellua.

    Näiden toimenpiteiden johdosta taas kotimaisten sahojen kannattavuus laskee.

    Eräs keino sahojen kannattavuuden parantamiseksi on tuotannon automaation edelleen hyödyntäminen sekä jalostusasteen parantaminen.

    Tällä hetkellä raaka-aineiden kustannukset tekevät noin 65% kaikista sahojen yhteenlasketuista menoista.

    Tilannetta kommentoikin erään sahan edustaja: ”Tukin hinta on luonnottoman korkealla.”

    Sahateollisuus ry: hyn kuuluu noin 30 eri puolilla maata sijaitsevaa perheyritystä,

    Lue lisää »
  5. Sahatavaran tuottajat vähenemässä?

    Sahateollisuuden kannattavuudesta on puhuttu ja kirjoitettu viime aikoina paljon.

    Vienti vetää sahatavaran osalta, etupäässä Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.

    Samalla tukin ja kuitupuun hintaero on kasvanut romahduttaen kotimaisten sahojen kannattavuuden.

    Suomalaisten metsäintegraattien (joita käytännössä on kolme toimijaa) avulla tapahtunut kuitupuun ostohinnan pitäminen keinotekoisen alhaalla syö itsenäisten sahojen myyntituottoja.

    Kun tukin ostohinta nousee ja sahojen sivutuotteena syntyvän hakkeen hinta laskee, ajaudutaan helposti kannattavuuskriisiin.

     

    Em. metsäintegraatit taas pystyvät ”piilottamaan” omien sahojensa taloudelliset luvut suurempien kokonaisuuksiensa lukuihin.

    Taloudellinen voitto tehdään pääosin sellun hinnan nousulla.

     

    Reilu kilpailu ja suuri määrä kotimaisia puunostajia (=sahoja) takaavat jatkossakin kotimaisen metsätalouden kannattavuuden pysymisen kohtuullisella tasolla.

    Yksityisten

    Lue lisää »
  6. Sahateollisuus ry:n tapahtuma 15.2.2018

    Pohjois-Amerikassa sahatavaran kysyntä on vuodesta 2016 alkaen jatkunut vahvana ja ylittänyt jopa tarjonnan. Ilmiön taustalla ovat sekä lisääntynyt uudis- ja korjausrakentaminen että Kanadan tuontimäärien lasku. Raaka-aineen heikentynyt saatavuus ja Yhdysvaltain sahatavaralle asettama tuontivero on laskenut kanadalaisten sahojen vientimääriä noin 7 prosentilla vuonna 2017. Kun Yhdysvaltain oma tuotanto ei pysty vastaamaan kysyntään, katseet ovat kääntyneet Eurooppaan.

    Sahateollisuus ry:n Wood from Finland –tapahtumassa puhunut vancouverilaisen Wood Markets –konsulttiyhtiön toimitusjohtaja Russel Taylor uskoo, että kiinnostus eurooppalaista sahatavaraa kohtaan tulee kasvamaan. Suomi ei kuitenkaan vielä ole ottanut osaansa potentiaalisesta kahden miljoonan kuution markkinasta, sillä vuonna 2017 viedystä 9 miljoonasta sahatavarakuutiosta vain 12 000 päätyi Yhdysvaltoihin.

    - Ennusteiden valossa Pohjois-Amerikan tuotantomäärät tulevat yhä laskemaan ja kysynnän sekä tarjonnan

    Lue lisää »
  7. Pakkaset paukkuvat ja suunnitelmat etenevät

    Talvi on mainiota aikaa suunnitella tulevaa sesonkia.

     

    Nyt on se hetki, jolloin kesän hankkeita tarjotaan asiakkaille, tarjouksia viilaillaan ja lopullisia suunnitelmia laitetaan pakettiin.

    Tarjouslaskenta on aikaa vievää työtä, jossa ei tämän päivän kilpailutilanteessa ole yksinkertaisesti varaa yli- tai ali- hinnoitella tulevia urakoita.

     

    Kaikki tarjouslaskentaa helpottava työ on positiivista ja urakoitsijaa miellyttävää.

    Meiltä esimerkiksi yritysasiakkaamme saavat räätälöidyn hinnaston, jonka avulla tarjouslaskentaa on mahdollista edistää siirtämällä hintamme laskentamalliin.

    Suuremmista kertahankinnoista lupaamme antaa päivän tiukimman hinnan.

     

    Toimi siis näin: Rekisteröidy verkkokauppaamme osoitteessa www.puukeidas.fi ja me ohjaamme Puumestarin Sinun henkilökohtaiseksi vastuuhenkilöksi.

    Hän myös opastaa verkkokauppamme käytössä sekä tarjouslaskennassa.

    Puumestarimme

    Lue lisää »
  8. Sahateollisuus

    Sahateollisuus on Suomessa mekaanisen metsäteollisuuden eli puutuoteteollisuuden suurin tuotantoala. Sahateollisuuteen kuuluvat puun sahaus, höyläys ja kyllästys.

    Sahateollisuuden tuotantolaitokset eli sahat jaetaan teollisuussahoihin ja piensahoihin. Teollisuussahat käyttävät vuosittain raakapuuta yli 10 000 kuutiometriä ja piensahat tätä vähemmän. Pienten sahayritysten lisäksi piensahoja ovat maatilojen kotitarvesirkkelit ja sahauspalveluja myyvät vuokra- eli rahtisahat.

    Suomen suurimmat saha-alan konserniyritykset ovat Metsä-Wood, UPM Kymmene, Stora Enso, Versowood, Vapo Timber ja Pölkky Oy (2015). Niiden tehtaat sijaitsevat Oulun eteläpuolella, mutta etelärannikolla on sahateollisuutta vain maan kaakkoisosassa.

    Suomen ensimmäisen vesisahan rakennutti v. 1533 Erik Fleming. Ne yleistyivät 1600 -luvulla, mutta vasta v. 1708 perustettiin ensimmäinen tehokas hollantilaistyyppinen ohutteräsaha.

    1800 -luvun alussa sahoja omistivat monialayritykset, kuten

    Lue lisää »
  9. Vuoden 2018 sesonki lähestyy hyvää vauhtia - puutavaran hinnoissa nousupainetta

    Viime vuosi oli meille rakentamisen ammattilaisille kiireistä aikaa. Vettä satoi työmailla normaalia enemmän, mutta hommat tehtiin ja pääsääntöisesti vielä ajallaan.

    Kuluva vuosi 2018 on nyt käynnistynyt ja kaikki merkit viittaavat siihen, että tästä vuodesta tulee edellistä vauhdikkaampi.

    Tämän vuoksi kaikki resurssointi sekä oman työn tehokkuus on huomioitava todella tarkasti.

    Miten saan tavaran toimitettua oikea-aikaisesti työmaalle? Miten teen ennakkolaskelmani, että tarjoukseni ei ”mene metsään”? Kuka auttaisi materiaalihankintojen oikea-aikaisessa suunnittelussa? Voisiko tietystä toimituksesta saada viimeisimmän hinnan tavarantoimittajalta?

    Näitä kysymyksiä varten me Puumestarit olemme olemassa.

    Auttamassa Sinua ja hankettanne parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Ja vielä tuo kiitelty verkkokauppamme. Sehän on auki ”koko ajan” ja sinne voit tehdä tilauksia vaikkapa iltaisin kun muut työkiireet helpottavat.

    Tehokas ajankäyttö on positiivista

    Lue lisää »
  10. Meidän kaikkien tuntema joulupuu

    Joulukuusi eli joulupuu on jouluna tavallisesti sisällä pidettävä koristeltu puu, joka Suomessa on yleensä kuusi.

    Joulupuu voi olla myös kataja, mänty tai jopa pihta. Puu koristellaan erilaisin koristein kuten sähkökynttilöin ja värikkäin nauhoin.

    Latvaan sijoitetaan usein tähti. (Wikipedia)

    Historiaa

    Joulukuusen alkuperästä löytyy useita eri mielipiteitä. 

    Baltiassa riikalaisten arkistolähteiden mukaan joulukuusi olisi kotoisin Latviasta, jonne nk. Mustapäiden veljeskunta toi sen vuonna 1510.

    Virolaisten mukaan ensimmäinen joulukuusi olisi ollut Tallinnassa jo vuonna 1441.

    Erään tarinan mukaan joulukuusi olisi peräisin 1500 -luvun Saksasta. Ken tietää totuuden.

    Kuuset olivat aluksi pieniä ja niitä ripustettiin kattoon tai pidettiin pöydillä.

    Niiden koristelu alkoi 1600 -luvun alussa ja kynttilöitä alettiin käyttää 1600 -luvun lopulla.

    Saksasta joulukuusi levisi Englantiin ja tätä kautta Pohjoismaiden aatelisten

    Lue lisää »
Posts loader